Spina Bifida
Myelomeningosel; genelde doğumdan önce anne karnında tanı konur. Bebek sırtta açık veya kapalı bir kese ile doğar. Sırttaki kese açıksa 24-48 saat içerisinde opere edilmelidir. Bu hastaların büyük bir çoğunluğunda ayrıca hidrosefali mevcuttur.
Hipertrikozis, veya belde kıllanma artışı. Spina bifida grubu hastalıkların bir belirtisidir. Bu hastada "Ayrık Omurilik Malformasyonu" saptanmıştır.
Meningosel; sırtta içi beyin-omurilik sıvısı dolu bir kese şeklindedir. Acil cerrahi gerektirmez ancak tüm sinir sistemi eşlik eden diğer sorunlar açısından taranmalıdır.
Belde görülen renk değişimi veya hemanjiomlar altta yatan bir omurilik gelişim sorununa işaret edebilir. Bu hastada "Ayrık Omurilik Malformasyonu" ve "Kalın Filum Terminale" mevcuttu.
Sakral gamze, bir çok spina bifida hastasında rastlanan bir bulgudur. En önemli özelliği orta hatta olmasıdır. Bu hastada radyolojik tetkikler "Kalın Filum Terminale" olduğunu göstermiştir.
Lipomyelomeningosel; sırtta orta hattı içine alan bir yağ bezesi şeklindedir. Ancak bu yağ dokusu omurilikle ilişkilidir ve radyolojik incelemeler yapılması ve sonrasında opere edilmesi gereklidir.
Ana Sayfa