Beyin Tümörlerinin Mikrocerrahi Tedavisi

Beyin tümörleri doğası ve yerleştikleri organın hassasiyeti nedeniyle yaşamsal tehditler yaratabilirler. Bu nedenle hemen hemen tüm beyin tümörleri cerrahi girişim gerektirir. Yine organın yapısı ve çalışma alanının darlığı nedeniyle tüm operasyonlar "operasyon mikroskobu" ile yapılmalıdır.

 

Cerrahi girişimden amaçlanan ilk olarak tümörün türünün belirlenmesidir. Bu tedavinin yönlendirilmesi açısından önemlidir. Hedeflenen tümöre mikrocerrahi yöntemlerle ulaşıldığında biyopsi alınmasından sonra  mümkün olduğu kadar fazla tümör çıkarılması da amaçlardan bir diğeridir.

 

Ancak maalesef her durumda tümörün tam olarak çıkarılması mümkün olmayabilir. Bunun nedeni bazı tümörlerin beyindeki önemli damarsal yapılara veya önemli merkezlere ilerlemiş veya yapışmış olmasıdır. Ayrıca cerrahi girişimin sınırlı ve küçük bir ulaşım yoluyla yapılması bazen tümörün tüm noktalarına ulaşmayı imkansız kılar.

 

Tamamı çıkarılamayan kitlelerde radyoterapi ve kemoterapi tedavileri gereklidir. Bazen tam olarak çıkarılan tümörlerde de dolaşımdaki olası tümör hücrelerine yönelik radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tedaviye eklenir.

 

Çocukluk çağı tümörleri hem yerleşim hem de tür açısından erişkin beyin tümörlerinden farklıdır. Operasyon salonunda ve cerrahi alanda kullanılan malzemeler ve yöntemler hastanın yaşına, tümörün yerleşimine ve cerrahın tecrübesine göre değişiklik gösterir.

 

 

 

 

 

 

Ana Sayfa